Андрей Ковачев: Тромаво, бавно и неефективно се взимат решенията по отношение на външната политика в ЕС

09:55, 02 юли 19 / Политика 25 946 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тромаво, бавно и неефективно се взимат решенията по отношение на външната политика в ЕС.

Това каза зам.-председателят на групата на ЕНП в ЕП Андрей Ковачев след като вчера България получи предложение за поста Върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността, предаде ,,Фокус"

Андрей Ковачев: Няма разбирателство за следващия председател на ЕК

По думите му позицията е престижна, но личността, която го заема трябва да има повече правомощия да говори от името на Съюза.

Андрей Ковачев: Критериите по Шенген са изпълнени

„Реалността е такава, че и Катрин Аштън, и Федерика Могерини нямат достатъчно сила и гласът на външните министри на Франция, Германия, Испания и др. се чува повече, отколкото този на европейския външен министър. Даже ние, като ЕС, нямахме смелостта да дадем и титлата европейски външен министър на този човек, а измислиха някаква титла като върховен представител за външната политика и политиката за сигурност, за да омаловажат колкото се може повече тази функция. Огромната част от европейските граждани искаме точно това, да има силна европейска единна външна политика и политика за сигурност, за да може да се отбраняваме от опасностите около нас. Искаме да имаме повече сила, гласът ни да се чува повече в света, да не бъдем маргинализирани. Не трябва да допускаме други играчи да бъдат много по-силни, каквито в момента са САЩ, Русия, Иран, Саудитска Арабия и Китай. Това са държави, където много по-лесно, бързо и ефективно се взимат решенията по отношение на външната политика“, обясни Ковачев.

Андрей Ковачев: Ще подкрепя кандидатурата на Пазарджик за „Европейски град на спорта“

Той каза още, че е ненужно да се гадае коя ще бъде личността, която ще заеме поста Върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността, защото това не стои на дневен ред, а имената, които циркулират са множество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама