Илияна Йотова: Политическият елит на Европа не научи урока, даден му от европейските граждани

19:45, 02 юли 19 / Политика 25 1095 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Политическият елит на Европа очевидно не е научил урока, който му дадоха европейските граждани на евроизборите в края на май. А те искат промяна. Три дни европейските лидери заседават, без да намерят консенсус за разпределението на ръководните постове. Пред очите ни се разиграва сериозен пазарлък за постове. Освен имената, които се въртят в рулетка, не знаем нищо за техните визии за промяна на Европейския съюз. Ако искаме да върнем доверието на европейците в европейските институции, трябва да обърнем този процес.“

Борисов обсъжда с европейските лидери вариантите за ръководните места в ЕС

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването в София на Регионална академия „Европейската перспектива за Западните Балкани“.

Организатор на академията е Българско училище за политика „Димитър Паница“. Участниците в академията са от училищата по политика в Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

По-рано пред журналисти вицепрезидентът коментира, че ако начело на Европейския парламент бъде избран председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев и постът върховен представител на ЕС за външна политика бъде зает също от социалист, това би създало доста добър екип, който ще доведе до сериозни размествания в европейската ръководна конструкция, в работата на институциите, в правенето на политики.

POLITICO: Обсъждат Сергей Станишев за председател на Европейския парламент

Вицепрезидентът посочи, че е оценка за българската държава фактът, че три български имена се спрягат за ръководни постове.

Борисов е отказал да поемем външната политика на ЕС, Кристалина Георгиева няма да оглави Европейския съвет

За бъдещия български еврокомисар Илияна Йотова заяви, че България продължава да прави една и съща грешка. Вицепрезидентът е убедена, че страната ни трябва да има няколко варианта за еврокомисар, за да може накрая да посочи най-подготвения човек за най-добрата позиция.

Бойко Борисов: Аз номинирах Кристалина Георгиева

„Вчера се понижиха цените на роуминга в страните от Западните Балкани, а от 2021 г. таксите би трябвало да отпаднат напълно. Така се надявам да паднат и стените между държавите в региона, да има свободно движение на хора, сътрудничество и общи проекти“, заяви вицепрезидентът Йотова пред участниците в регионалната академия.

Йотова е убедена, че мястото на страните от Западните Балкани е в Европейския съюз. Тя е категорична, че темата за разширяването на Съюза не трябва да слиза от дневния ред на Европа. Илияна Йотова изтъкна водещата роля на България за европейската интеграция на Западните Балкани.

Илияна Йотова: Без Западните Балкани ЕС не може да бъде световен лидер

Според вицепрезидента не съществува дилема между икономическо партньорство със Западните Балкани и политическо разширяване. Йотова е убедена, че Берлинският процес не може да замени бъдещето реално членство в ЕС.

Вицепрезидентът посочи, че България трябва да бъде постоянен член на Берлинския процес, защото тя има визия за развитието на Западните Балкани, каквито уверения получи Илияна Йотова преди дни на срещите си на високо ниво в черногорската столица Подгорица.

Вицепрезидентът Йотова очаква приоритетите, запланувани за срещата на Берлинския процес в Познан след два дни, да получат по-конкретно развитие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама