800 чуждестранни кандидат-студенти са се записали да учат в български висши училища

19:30, 03 юли 19 / Политика 25 1215 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Между 700 и 800 е броят на записалите се да учат в български висши училища кандидат-студенти. Записването продължава и в следващите дни'', това каза по време на блиц-контрол в ресорната комисия в парламента министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на въпрос от депутата от ПГ на „Обединени патриоти“ доц. Милен Михов за кандидатстудентската кампания за българите отвъд границата на страната ни.

Вълчев уточни, че през месеците февруари и март министерството е провело кампании в Република Северна Македония, в Албания, в Сърбия, в Молдова и в Украйна.

„Тази кампания е подобна на кампанията, която направихме предходните години. Увеличихме приема. Факт е, че има 2000 бройки, но не можем да ги запълним“, отчете министърът.

Той запозна членовете на комисията по образование в парламента с намеренията на министерството по отношение на привличането на повече млади хора от българските диаспори, които да дойдат да учат у нас.

"Трябва да продължим увеличението на стипендиите, но трябва да имаме и по-интензивна кампания. Намерението ни е да децентрализираме приема към висшите училища. Самите те да станат по-ангажирани. В момента кампанията се осъществява от министерството, с участието на висшите училища, но нямаме достатъчна ангажираност на висшите ни училища с тази кампания. Ще децентрализираме приема, а ние самите ще отделим средства и ще направим програма, с която да организираме популяризирането на обучението в българските висши училища - първо сред историческите ни диаспори и в Република Северна Македония, второ чрез мрежата от неделни училища в новите диаспори и трето в други страни. Ще направим информационна платформа, чието разработване сме започнали. В нея ще се систематизира цялата информация и ще позволява електронно подаване на документите“, разясни министър Вълчев.

Той разкри още, че предвиждат и промяна в приемните изпити. Тя ще позволи на деца, учили в чужбина да могат да кандидатстват с оценка от матурата по съответния език на образователната система заедно със сертификат по български език.

„Двете заедно да се равняват на оценката от матура или на Държавен зрелостен изпит по български език. Двете заедно ни дават атестация за комуникационна и езикова компетентност. Това ще улесни проходимостта към българската образователна система“, обясни Вълчев и добави, че са разширили финансирането на неделните училища и тези, които са по програмата „Роден език и култура зад граница“ с допълнителни дейности и кандидат-студентски курсове.

Той подчерта, че е малък броят на учениците в гимназиален етап зад граница, а именно на тях разчитат да се върнат за обучение в нашата образователна система.

„Предвиждаме програма за допълнително обучение по български език също така. Министерство на външните работи готви нормативни промени, които да улеснят визовия режим на студентите от историческите български диаспори“, обясни Вълчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама