Ангелкова: Проблеми има, но ние търсим техните решения, а това не става с магическа пръчка

18:50, 04 юли 19 / Политика 25 1262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Да, проблеми има, но ние търсим техните решения, а това не става с магическа пръчка'', това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, която проведе работна среща с представители на туристическия бранш в к.к. Слънчев бряг, предаде „Фокус“.

Николина Ангелкова се среща с туристическия бранш, концесионери и наематели на морски плажове

„Решаването на проблемите, свързани с туризма, не става с уронване на нашия авторитет и изключително много се притеснявам, че по този начин ние вредим в дългосрочен план на имиджа на България като туристическа дестинация. Безкомпромисни сме по отношение на контрола и е факт, че правилата се нарушават, но се взимат мерки, като за миналата година сме наложили много неустойки и глоби. Стартираме ревизия на всички стари концесионни договори. Ще продължим да бъдем изключително стриктни, но трябва да си дадем ясна сметка колко чувствителен е този сектор, колко е разнообразен и да си признаем, че България има много какво да предложи и заедно, с обединени усилия на бизнеса, местната власт и държавата, можем да имаме устойчивост на продукта и да пазим това, което сме постигнали“, заяви министър Ангелкова.

По думите й никой не се заблуждава, че няма проблеми и няма върху какво да се работи.

„Напротив, има много върху какво да работим, но това изисква време, дискусии и дебат. Относно дали е възможно да бъдат намалени цените на шезлонгите и чадърите - това се обсъжда на дебата за развитието на българското Черноморие и услугите, които се предлагат, свързани с летния туристически продукт“, допълни Ангелкова.

Министерство на туризма: Високите цени за чадър и шезлонг са заради стари договори

Тя посочи, че приходите от концесии на държавата за миналата година са 18 200 000 лева, като те са увеличени с 5 млн., откакто Министерството на туризма ги управлява, като 50% от тази сума отива в Сребърния фонд, 40% - в общините, в чиято територия се намират морските плажове, и 10% - при областните управители, за да осигурят водното спасяване и обслужване на неохраняемите плажове.

„Дали държавата може да се откаже от концесионната вноска или не, е въпрос на един анализ, на сметки. Министерството на туризма не взима нито един лев от тези приходи, които се събират от концесии“, уточни Ангелкова.

Тя добави, че още преди две години е имало дискусия относно това как може да се регулират all inclusive офертите и се проучва чуждестранен опит в тази посока.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама