Хърватия стартира кандидатурата си за еврото

20:40, 04 юли 19 / Свят 25 1176 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хърватия стартира днес кандидатурата си да се присъедини към европейския валутен механизъм ERMІІ, двугодишната чакалня за кандидатите за еврозоната, които обвързват валутите си с еврото, съобщи националната банка.

Загреб се надява да се присъедини към механизма на ERM II в средата на 2020 г. и да приеме еврото най-рано три години по-късно.

Писмото за намерение за присъединяване към механизма, изпратено в страните от еврозоната и институциите на ЕС, подписано от финансовия министър Здравко Марич и шефа на Хърватската национална банка Борис Вуйчич, беше придружено от план за реформи, които Хърватия ще предприеме, преди да влезе в механизма, гласи изявление на националната банка.

Заявлението за механизма беше подпомогнато от "значително подобрение в намаляването на макроикономическите дисбаланси в страната", се казва в него.

Съдът на ЕС: Хърватия не обработва отпадъците си

"Икономическото възстановяване, растежът на износа, спадът на безработицата, последователната фискална корекция и силното понижение на външния дълг намалиха уязвимостта на хърватската икономика", се казва още.

В резултат на това Хърватия напуска процедурата за прекомерен дефицит на ЕС през 2017 г.

В съгласие с институциите на ЕС, Хърватия се ангажира с реформи в шест области, а именно за подобряване на администрацията в публичния сектор, както и за намаляване на административната и финансовата тежест върху икономиката, се казва в изявлението.

Хърватия се присъедини към Европейския съюз през 2013 г. и икономиката й остава една от най-слабите в блока.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама