Младен Маринов: В България няма структури от мафиотски тип

10:40, 05 юли 19 / Политика 25 1471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предизвикателствата за сигурността са породени от сложната геополитическа обстановка и основни фактори като трансграничната организирана престъпност, международния тероризъм и киберпрестъпленията. Сериозна заплаха остава и миграционният поток, който е много благоприятна среда за проникване на лица, терориристични намерения и чуждестранни бойци. За гарантиране на сигурността всички държави, в това число и България, прилагат последователни политики и комплексни действия.

Това заяви вътрешният министър Младен Маринов по време на третата световна конференция ''Разбиване на организираната престъпност: идентификация, анализ и противодействие'' , предаде БТА.

,,Във вътрешен план в страната са осъществени редица политически, социални, икономически и обществени промени и събития, които оказват сино въздействие върху динамиката и развитието на организираната престъпност. В резултат от предприетите ефективни и целенасочени мерки от страна на българските правителства и от МВР е постигнато не само стесняване на криминалните пазари и на престъпните възможности, но и намаляване на шансовете за незаконни приходи за организираните престъпни групи'', посочи още Маринов.

,,Балканите остават зона като потенциал за генериране на рискови заплахи, произтичащи от миграционните процеси и от извършване на организирана престъпна дейност. В България липсват знакови или емблематични престъпни структури на национално ниво, както и групировки от мафиотски тип'', коментира той.

,,Имаме рекорден спад в потреблението на тютюневи изделия без платен акциз. Според данни нивото на потребеление на незаконни цигари през първото тримесечеие е спаднало до най-ниските до момента регистрирани стойности - 3,8 процента дял от общото потребление на такива с платен акциз. Това е в резултат от засилени мерки по границите и във вътрешността на страната от МВР и агенция ''Митници''. Извършват се масирани проверки. Продължава и извършването на физически контрол върху фабриките, произвеждащи тютюневи изделия. През 2018 г. са разкрити и неутрализирани 4 нелегални фабрики за производство на цигари, а през вчерашния ден беше проведена поредната такава операция. На месец такива фабрики генерират между 15 и 20 милиона лева. Предотвратените щети за бюджета са за над 6 милиона лева за първите 5 месеца на 2019 г.'', обясни вътрешният министър Младен Маринов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама