Румен Петков: Нерешените социални въпроси в МВР могат да взривят системата

19:15, 05 юли 19 / Политика 25 1418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Нерешените социални въпроси в МВР могат да взривят системата'', това каза пред  „Фокус“ Румен Петков, бивш министър на вътрешните работи и председател на ПП АБВ, във връзка с поредния протест на полицейските служители.

Петков подчерта, че не e сред хората, които приветстват протестите на служителите, защото системата на МВР е специфична, но разбира защо служителите протестират.

Десетки служители на МВР се събраха на протест за по-високо заплащане на нощния труд

''Протестират, защото действително се чувстват обидени. Те са избрали да служат на държавата, но усещането им е, че зад гърба си нямат държава. Фактът, че от 2007 година не са пипани парите за нощния им труд не се нуждае от коментар. Държавата в немалко отношения е взела мерки, но когато им бавиш средствата за служебно облекло, когато не им създаваш елементарни условия на труд, не влагаш с години в районните полицейски управления. С огорчение трябва да кажа, че сигурно половината коли от МВР са закупувани 2007 година, което е също достатъчно показателно. Не сме честни към тях самите, а искаме те да ни защитават. Нека бъдем по-внимателни и уважителни към техния труд, който е много тежък. Разбира се, че и в МВР има хора, които са с престъпна нагласа, но усилията, които ръководството полага, също трябва да бъдат приветствани'', каза още Румен Петков.

Той допълни, че счита протеста на служителите за обоснован и мотивиран.

''Достатъчно дълго време и синдикатите, и ръководството съумяха да овладеят нещата, но те излизат извън контрол поради тази неадекватност на държавата и поради нежеланието да бъдат решени социални въпроси, които са не просто наболели, а социални въпроси, които могат да взривят системата'', обясни той.

Младен Маринов: Подкрепям колегите в техните искания, но всичко е въпрос на финансови възможности

Според Румен Петков решението е обща политическа воля за солидна дългосрочна реформа, която няма да бъде преосмислена след два месеца или от следващото правителство.

''Ако подобна реформа не бъде предприета, ще се трупа социално напрежение, ще се трупа нагнетяване на ситуацията, ще избие в протест, ще се намери частично решение, което няма да отговори на потребностите на служителите и обществото и резултатът винаги ще бъде този'', коментира Румен Петков.

По думите му основен проблем е неравномерното натоварване на състава, което означава, че той не е разпределен правилно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама