460 бездомни кучета са осиновени от началото на годината

18:24, 06 юли 19 25 1627 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От началото на годината от приютите на общинското предприятие „Екоравновесие“ са осиновени 460 животни. Това е една положителна тенденция. През цялата 2018 г. бяха осиновени 600. Надяваме се тази година броят им да бъде двоен. Въпреки това капацитетът на приютите ни е запълнен на 95% и в момента в тях има 1480 животни.

Това каза директорът на „Екоравновесие“ Веселин Асенов по време на четвъртото изнесено осиновяване на безстопанствени животни „Осиновявай, не купувай!“ в столичния парк „Заимов“, предаде БГНЕС.

„Днес показваме 15 кучета от нашите приюти. 10 са от Горни Богров и 5 от приюта в Слатина. Всеки може да дойде да поразходи някое куче, и ако го хареса да го осинови. Всички кучета са кастрирани, обезпаразитени, ваксинирани, микрочипирани, и с издаден международен ветеринарен паспорт“, заяви Асенов и добави, че изнесените осиновявания, част от кампанията „Осиновявай, не купувай“ ще бъдат възобновени в средата на септември.

Директорът на ОП „Екоравновесие“ Веселин Асенов коментира, че продължаващият проблем с изхвърлените на улицата кучета се дължи на безотговорните стопани.

„Ежедневно получаваме сигнали за изоставени кашони с кучета. Само за последната седмица бяха оставени пред два от обектите ни два кашона с малки кученца. Получихме сигнали и за изоставени две майки с 18 малки кутрета“, посочи директорът.

Според него проблемът с изоставянето на кучета, голяма част от които са домашни, нерегистрирани и нечипирани може да се реши с образователни кампании и контрол върху собствениците на домашни любимци.

Попитан какво е мнението му за залегналите промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, който беше приет на първо четене, Асенов каза, че той няма да реши проблемите.

„Смятам, че отново опираме до отговорността на собствениците. Завишаването на санкциите само по себе си не би довело до нищо особено. Последните инциденти са се случили само кучета, които са дворни, а не такива, които се разхождат навън. По никакъв начин това не рефлектира върху дворните кучета“, категоричен е Асенов и добави, че в закона трябва да бъде разписана отговорността на собствениците и санкции срещу недобросъвестните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама