25 години от класирането на българския футболен отбор на полуфинал на Мондиала в САЩ

12:20, 10 юли 19 / Спорт 25 1039 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Точно преди четвърт век, 10 юли 1994 година, стадион „Джайънтс Стейдиъм“ в Ню Йорк българският национален отбор по футбол победи с 2:1 и отстрани от световното първенство по футбол в САЩ шампиона Германия.

Тогава с попаденията си Христо Стоичков и Йордан Лечков хвърлиха в екстаз цял един народ. Така България се класира за полуфинал на Мондиал за първи и единствен път. По този начин те си осигуриха първо отличие от най-значимия футболен форум – бронзовите медали.

Пред 72 000 зрители на „Джайънтс Стейдиъм“ в Ню Йорк капитанът Борислав Михайлов извежда тима ни в историческия сблъсък – българите са смятани за аутсайдери срещу пълния със световни звезди състав на Берти Фогтс, включително Фьолер, Клинсман, Матеус, Хеслер, Мьолер и др. „Лъвовете“ обаче играят като с равен срещу именития съперник и още през първото полувреме пропускат да вземат преднина в резултата. В 12-тата минута пробив на Стоичков по десния фланг завършва със страхотен пас към Балъков, чийто изстрел се отбива от дясната греда на вратата на Илгнер. След това Михайлов спасява с вещина изстрели на Клинсман и Вагнер, припомня БГНЕС.

Все пак Германия повежда в 48-тата минута с гол от дузпа, отсъдена за много пресилен фаул на Лечков срещу Клинсман. Матеус е точен от бялата точка, но след това идват минутите на знаменития български обрат. В 75-тата минута Стоичков изпълнява блестящо свободен удар и изравнява, а три минути по-късно центриране на Златко Янков е засечено с летящ плонж от Лечков, който хвърля в екстаз цялата нация.

Българската победа над Германия се превръща в един от най-знаковите моменти в историята на световните първенства, а героите от „Джайънтс Стейдиъм“ завинаги остават във футболната ни летопис като „Златното поколение“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама