Каракачанов подписа договорите за закупуване на осем самолета F-16

14:52, 11 юли 19 / Политика 25 1442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на отбраната подписа договора за покупката на американски изтребители F-16 за българските ВВС. Предстои ратификация от парламента, съобщиха от ведомството.

Доставката е на осем нови самолета F-16 Блок 70, на въоръжение и на оборудване. Предвижда се и обучение на пилоти и наземен персонал. Всички 8 самолета трябва да бъдат доставени до 2023 г.

Общата сума е 1,256 млрд. долара, като в момента има процедура в американския Конгрес, в рамките на която Вашингтон може да поеме 60 млн. долара от цената. В български лева това е около 2,1 млрд. лв.

Кабинетът ще гледа договора за F-16

Ден, след като правителството одобри сделката, в публичното пространство се появиха разнопосочни коментари. Според някои нашата страна се е задоволила с орязан до безполезност пакет.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов разясни основните параметри на постигнатото в преговорите.

Радев: Правителството да направи така, че F-16 да има способности

„Пакетната цена на конгреса надхвърля пакета, който ние сме заявили. Когато се прави сравнение трябва да имаме предвид онзи пакет, който заявихме към Италия, Швеция и САЩ и който е по-малък от този, който конгресът ни обяви. По принцип той обявява много по-висок таван на възможност за закупуване. Това позволява по време на преговорите ние да увеличаваме този пакет”, поясни Атанас Запрянов.

По думите му не трябва да се правят внушения, че взимаме самолети, които нямат никакви способности.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама