Нено Димов: Кръговата икономика е сред основните инструменти за намаляване на парниковите газове

18:50, 11 юли 19 / Политика 25 1460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нено Димов взе участие в провеждащата се в Хелзинки Неформална среща на министрите по околна среда и климат на ЕС.

Дискусиите са съсредоточени върху три особено актуални и взаимосвързани теми - изменение на климата, кръгова икономика и опазване на биологичното разнообразие.

Акцентът на обсъжданията в рамките на първия ден от срещата беше поставен на въпросите, свързани с изменението на климата и запазването на биологичното разнообразие. В изказването си министър Димов подчерта важността на прилагането на практика на целите за изменението на климата.

„Успехът на този процес е свързан с подкрепата на обществото и в този смисъл той трябва да отчита интересите на хората, както и да запази конкурентността на икономиката. Справедливият преход, създаването на достойни и качествени работни места, осигуряването на икономически растеж и запазване на конкурентоспособността са от ключово значение за преминаване към нисковъглеродно и устойчиво на климата развитие“, посочи министър Димов.

По думите му постигането на климатична неутралност означава съществени промени във всички сфери на нашия живот.

„България счита, че Кръговата икономика е един от основните инструменти за намаляване на емисиите на парниковите газове, който ще донесе едновременно както екологични, така и икономически и социални ползи. За нас е важно въвеждането на максимално обективни индикатори и развитие на Мониторинговата рамка за кръгова икономика. Още със Заключенията на Съвета от юни 2018 г. в рамките на Българското председателство призовахме Европейската комисия да продължи да работи по разширяване на индикаторите, с които се отчита напредъкът към кръгова икономика. Разглеждаме това като удачен и практически ориентиран подход за отчитане на резултатите и за поставяне на следващи приоритети в политиките и законодателството“, каза още министър Нено Димов.

„Необходимо е да се наблегне на засилен диалог и тясно сътрудничество с индустрията и с научните среди и да се поставя по-голям акцент върху по-технически актове, например стандарти за качество, съществени изисквания към продуктите и други, които да стимулират пазара и да създават предпоставки за изграждане на доверие на производителите в рециклируемите суровини. Доверието в рециклирането трябва да бъде основна цел, тъй като когато чрез политиките на ЕС то бъде постигнато, индустрията ще генерира търсене, а оттам това ще развие пазара и в ценово отношение и ще допринесе за конкурентоспособността на икономиките на Съюза“, подчерта министър Димов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама