Виорика Дънчила може да се кандидатира на президентските избори през есента

10:01, 12 юли 19 / Свят 25 1213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Виорика Дънчила не изключва вариант да се кандидатира за президент на изборите на 10 ноември, съобщава днес румънският вестник "Котидианул".

Дънчила, която е и лидер на управляващата Социалдемократическа партия (СДП), заяви, че ако партията поиска от нея да се кандидатира на президентските избори, ще приеме, пише изданието. Дънчила заявила, че все пак предпочита да застане зад друг кандидат.

Очаква се кандидатът на СДП за президентските избори да бъде определен на конгрес на партията на 3 август, съобщиха тези дни румънски медии.

Определиха дата на президентските избори в Румъния

В. "Адевърул" пише, че потенциалните кандидати на СДП за най-високия пост в държавата са постигнали "срамни резултати" във вътрешните допитвания. Според вътрешен сондаж, поръчан от СДП, Шербан Николае, Ливиу Плешояну и Михай Фифор са получили резултат около статистическата грешка от три процента. Финансовият министър Еуджен Теодорович едва е събрал пет процента, а Виорика Дънчила се ситуира някъде между 9 и 11 процента, твърдят източници от СДП за "Адевърул". Същевременно кметицата на Букурещ Габриела Фиря се ползва с най-голямо доверие, сочи друга вътрешнопартийна анкета, което я очертава като "големия контракандидат" на Дънчила, пише изданието.

"Изненадата" в резултатите от анкетата, според "Адевърул", е, че кандидатът на СДП, който и да е той, не би достигнал до втори кръг на изборите. Сред всички потенциални кандидати на партията, най-добър резултат е получила опцията "някой друг" - 30 на сто.

Избирателната активност в Румъния към обяд – над 16%

Според проучването на СДП настоящият президент Клаус Йоханис е фаворитът за президентските избори, а на евентуален втори тур би се изправил срещу кандидат на опозиционния алианс между партиите Съюз за спасение на Румъния и ПЛЮС. Разликата между Йоханис и Дан Барна (лидер на Съюз за спасение на Румъния - бел. ред.) варира между 7 и 12 процента, са заявили източниците на "Адевърул".

Дънчила: ЕС да обърне внимание на постиженията на страните от Източното партньорство

Наред с анкетата, посветена на потенциалните кандидати за президент, СДП е тествала в друго проучване доверието към отделни партийни фигури. Според източниците на вестника кметицата на Букурещ Габриела Фиря води в класацията с над 30 процента, следвана от Виорика Дънчила, която получава 20 на сто.

Румънският премиер обвини ЕС в двоен стандарт спрямо корупцията

В. "Журналул" съобщава, че премиерът Виорика Дънчила готви правителствени промени в два етапа. Вчера Дънчила заяви, че през лятото ще бъдат направени промени в състава на правителството, а на есен може да последва и реконструкция на кабинета.

В. "Адевърул" пише, че влиятелни членове на СДП оказват натиск върху Дънчила да смени министъра на правосъдието Ана Бирчал, защото министърката подкрепя премахването на Специалния отдел за разследване на престъпленията на магистратите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама