"Фолксваген" решава за завода в средата на август

15:00, 12 юли 19 25 1993 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Окончателното решение къде ще бъде разположен новия завод на "Фолксваген" все още не е взето и е оставено за втората половина на август, това пише авторитетното издание на германския бизнес "Ханделсблат".

Германският автомобилен гигант „Фолксваген“ е почти на път да вземе окончателното си решение, в коя страна да построи новия си завод. Представител на компанията от Волфсбург съобщи, че Надзорният съвет подкрепя Турция, но на заседанието му вчера не е взето окончателно решение, добави той.

Окончателното решение сега може да бъде взето през втората половина на август, пише „Ханделсблат“.

Турция изтъква предимства пред България за завода на ''Фолксваген''

По-рано германското специализирано издание „Аутомобилвохе“, цитирано от Ройтерс, съобщи, че новият завод ще бъде разположен в Турция. В същото време Ройтерс подчертава, че няма официално потвърждение на тази новина. 

„Фолксваген“ обмисля изграждането на нова фабрика за автомобили от близо година. Първоначално в четири източноевропейски страни и Турция бяха включени десет места. Накрая, търсенето се фокусира върху търговските площи в България и Турция.

В новия си завод „Фолксваген“ ще произвежда няколко марки, сред тях ще бъде и „Шкода“. Също така се търси място и къде ще се произвежда модела „Пасат“, след като заводът в Емден ще се трансформира в площадка за производство на електромобили.

Изпълнителният директор на групата Херберт Дийс се счита за голям поддръжник на новия завод. В България или Турция може да се произвежда много по-евтино. По този начин „Фолксваген“ ще може да компенсира по-скъпото производство в Германия.

Ще успее ли Турция да убеди Volkswagen да инвестира след 14-годишни опити

Според „Ханделсблат“ концернът вече е открил потенциалната площадка за своя завод в турския град Измир. От гледна точка на разходите има много доводи в полза на Турция. Предимството пред България се оценява на около 100 милиона евро, отбелязва изданието, позовавайки се на вътрешни източници.

Решението в полза на Турция причинява главно политически проблеми, подчертава „Ханделсблат“. Причината е в противоречивия курс на президента Реджеп Тайип Ердоган, който частично се отказа от редица демократични права след неуспешния опит за преврат от преди три години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама