Протестиращи освиркаха Макрон по Шанз-Елизе

16:29, 14 юли 19 / Свят 25 1443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протестиращи освиркаха презеиндета Еманюел Макрон, преминавайки по главния парижки булевард "Шанз-Елизе"с кортежа си. Група от между 20 и 50 души, застанали сред зрителите, дошли да наблюдават парад пуснаха жълти балони - символ на протестното движение на "Жълтите жилетки".

По време на парада по "Шанз-Елизе" ще дефилират общо около 4300 военни, включително и от дружески чужди държави, 237 конника и 196 бронирани машини. Над центъра на френската столица ще прелетят 69 самолета и 39 хеликоптера. ТАСС посочва, че особено внимание ще бъде отделено на техническите нововъведения в армията. Преди началото на парада пред главната трибуна бяха демонстрирани редица военни роботи и безпилотни летящи устройства.

Традиционният военен парад е националния празник на Франция. Тържествата се предават по главните френски телевизионни канали, предадоха световните агенции. Парада приема френският президент и Върховен главнокомандващ Еманюел Макрон.

След като излезе от Елисейския дворец, той тържествено обиколи строените военни части и се качи на трибуната за гости. Там, освен него и други френски официални лица, са и чуждестранни лидери, сред които германската канцлерка Ангела Меркел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. 

Вчера Макрон обяви създаването на център за военно-космическо командване на Франция, а днес военната министърка Флоранс Парли съобщи, че той ще бъде разположен в южния френски град Тулуза - център на френската авиокосмическа индустрия. Тя добави, че до 10 дни ще бъдат съобщени допълнителни сведения за този център.

Главната тема на парада е военното сътрудничество на страните от Европейския съюз и в частност изложената преди година от Макрон Европейска инициатива за намеса. В тази програма, предвиждаща съвместни действия в случай на извънредни военни и хуманитарни кризи, заедно с Франция ще участват още 10 страни. Именно техни представители откриха парада, преминавайки по "Шанз-Елизе" с военните си символи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама