Виктор Орбан: Унгария вече не зависи от европейското финансиране

09:16, 15 юли 19 / Свят 25 1395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Унгарското правителство е успяло да наложи декларираната воля на унгарците, които гласуваха на изборите за Европейски парламент, като е поставило хора на високопоставени длъжности в Европейския съюз, които уважават народите и се противопоставят на миграцията, заяви премиерът на страната Виктор Орбан, цитиран от електронното издание Hungary Today.

Орбан настоя, че много от проблемите на Европа са свързани с лидери в ЕС, които подкрепят миграцията. Той каза, че кандидатът на социалистите Франс Тимерманс, "кандидатът на [американския милиардер Джордж] Сорос" е бил торпедиран. Междувременно лидерът на Европейската народна партия Манфред Вебер, добави премиерът, няма да бъде ръководител на Европейската комисия, защото си е позволил да говори "неуважително за гражданите на няколко страни, включително Унгария".

"Западняците и Централна Европа се съгласиха за германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен", добави Орбан. Вишеградската група я е класирала на трето място в списъка си и сега ще има шанс председателството на комисията да направи Европа силна, като същевременно се зачитат националните интереси, каза той. Орбан също така подчерта икономическите резултати и политическата стабилност на групата, която „защитава интересите на 63 милиона души с необходимата тежест”. Унгарският лидер заяви, че Централна Европа е била подкрепена от Хърватия и Румъния, когато става въпрос за номиниране на висши европейски служители.

Що се отнася до фон дер Лайен, Орбан заяви, че самият избор на „германска майка на седем деца“ показва „ветровете на промяната“ в Брюксел. Той добави, че би било преждевременно да празнуваме на този етап, тъй като последните пет години бяха свидетели на "много грешки в Брюксел" по отношение на тероризма, обществената сигурност, миграцията и икономиката, които "трябва да бъдат отстранени".

В отговор на въпрос за заявената подкрепата на депутата от управляващата партия „Фидес“ за опозиционния евродепутат от Демократическата коалиция Клара Добрев да заеме поста вицепредседател на Европейския парламент – жест, отхвърлен от самата Добрев – Орбан посочи, че „дясното е националистическа сила, докато лявото е интернационалистко“ и „защитата на родината е морално задължение за десницата, но очевидно това не е случаят при левицата“.

„За левицата... да навреди на Унгария очевидно не е достатъчно голяма цена за отслабване на дясното си крило“, добави той. Що се отнася до фискалната политика на ЕС през следващите пет години, Орбан заяви, че Унгария вече не зависи от финансирането от ЕС и добави, че икономиката на Унгария може да процъфтява без тези средства. "Но, разбира се, е по-лесно да успеем, ако бюджетът на ЕС също подкрепя целите на Унгария."

От друга страна, Орбан заяви, че миграционният натиск върху Европа ще продължи да нараства. Досега европейските про-миграционни лидери подкрепиха мерки за граничен контрол „целящи легализиране на нелегалната миграция“, настоя той. Унгария, от своя страна, иска да разреши проблема с намаляващото население чрез мерки за подкрепа на семействата, добави унгарският лидер.

Орбан настоява, че про-миграционните политици дължат своята подкрепа на „агресивни, непрозрачно финансирани фалшиви граждански организации“, които са в малцинство, когато става дума за мнения относно миграцията. Той добави, че "международните мрежи зад тях, с Джордж Сорос като емблематична фигура" искат да създадат идеята, че западните европейци "приемат мигранти с отворени обятия". Той каза, че такива организации са получили големи суми от бюджета на ЕС. Унгария иска да попречи на НПО да получат достъп до средства на ЕС, които подкрепят подобни организации, каза Орбан. Финансирането за такива групи трябва да бъде от държавите-членки, добави той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама