Д-р Нигяр Джафер: ДПС настоява от 15 години за демонополизация на НЗОК

12:03, 15 юли 19 / Политика 25 1549 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма човек, който да не желае промени в здравеопазването. ДПС от 15 настоява да има демонополизация на мощния монопол на НЗОК. Това заяви заместник-председателят на парламента и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер, предаде БГНЕС.

Д-р Джафер коментира предложения от Министерството на здравеопазването нов модел на здравно осигуряване, който предвижда отпадне на монопола на НЗОК и възможност хората да се осигуряват в частен фонд. Според нея обаче има много условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да се осъществи представеният модел от министър Ананиев.

Кирил Ананиев за бъдещето на здравеопазването у нас: Не искам да налагам силово коя система да се избере

„На първо място е единната информационна интегрирана система. Трябва да има база данни, върху която да работят всички фондове, които и да са те. Трябва да има остойностяване на дейностите в един ясно дефиниран основен пакет, който ще бъде финансиран. На трето място – ясни медицински стандарти и правила за добра медицинска практика. Трябва да се изравни размера на вноските, който внася държавата за всички групи – пенсионери, деца и др. В противен случай се губи ресурс, което ще бъде проблем. Трябва да има и гаранционен фонд, както беше представено“, коментира д-р Джафер.

Според нея министерствата на здравеопазването и финансите трябва да помислят дали са склонни да повишат вноските, така че пациентите да бъдат равнопоставени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама