Д-р Мими Виткова: Предвидената здравна реформа ще увеличи цените, а няма да ги намали

13:02, 15 юли 19 / Политика 25 1713 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Това, което мен ме тревожи е, че толкова сериозен проблем се решава с няколко слайда. При представянето на модела има много неясноти. Така бившият здравен министър д-р Мими Виткова коментира подложеният на обсъждане нов модел на здравно осигуряване, предаде БГНЕС.

Днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи на национална кръгла маса второто предложение за реформа в здравноосигурителния модел, който предвижда отпадане на монопола на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) чрез възможността пациентите да се осигуряват в частни фондове.

Кирил Ананиев за бъдещето на здравеопазването у нас: Не искам да налагам силово коя система да се избере

„Говори се за регистриране на нови субекти, наречени осигурителни фондове. С каква процедура? С какъв капитал? Вноската се запазва на 8%. Трябва от сега да е ясно, че от нея в системата ще влязат по-малко пари, отколкото в момента, тъй като от тях трябва да се заделят пари за Национален гаранционен фонд. Всяка една от компанията трябва да задели и технически резерв, за да може да покрива непредвидени разходи. В същото време на лечебните заведения се дава право сами да образуват цените, т. е. няма национални цени. Тези нови дружества ще трябва да се договарят с всяко лечебно заведение. Това е доста сложен процес, особено за система, която няма никакви традиции в това отношение“, смята д-р Виткова.

Д-р Нигяр Джафер: ДПС настоява от 15 години за демонополизация на НЗОК

Според нея от предвидената реформа не може да се очаква, че цените на здравните услуги ще намалеят, а даже напротив – ще се увеличат.

Бившият здравен министър повдигна въпроса и за промененото изискване в броя лица, които трябва да набере фонда, за да стартира. Първоначално то бе 1 млн. души, а при представената днес от министър Ананиев концепция стана ясно, че числото е занижено на 500 хил.

Д-р Мими Виткова разкритикува и процедурата, предвидена за лицензиране на новите дружества, която определи като неясна. „Говори се, че КФН ще надзирава, но това означава, че тя трябва за себе си да създаде отделно направление, което да се занимава с лицензирането и надзор на тези нови субекти. Кои ще бъдат те предстои да видим“, коментира тя. „Демонополизацията на НЗОК не е нещо лошо, но е важно как ще я направим“, каза в заключение експертът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама