Ананиев за демонополизацията на НЗОК: Пациентите ще получат по-евтино здравеопазване

18:35, 15 юли 19 / Политика 25 1278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Конструкцията на Националната здравноосигурителна каса започна да се задъхва – появиха се много пробойни и започнаха да изтичат голям обем средства по нерегламентирани начини'', така аргументира здравният министър Кирил Ананиев премахването на монопола на НЗОК в ефира на bTV.

По думите му здравеопазването е сложна система, в която има публично-частни интереси, а държавата я интересува интересът на пациентите.

Кирил Ананиев за бъдещето на здравеопазването у нас: Не искам да налагам силово коя система да се избере

„Никой не е доволен, нито пациентите, нито хората, които работят в системата, нито аз като министър на здравеопазването. Дошло е времето, даже сме закъснели, за промяна на модела”, каза Ананиев и допълни, че реформата ще помогне за изграждането на Националната здравна информационна система – електронното здравеопазване.

Ананиев обясни, че целта на новия здравен модел е пациентите да имат право на избор – кой да управлява техните здравноосигурителни вноски.

Д-р Мими Виткова: Предвидената здравна реформа ще увеличи цените, а няма да ги намали

„Искаме всеки български гражданин да преценява сам къде ще получи най-доброто лечение на територията на страната. Пациентът трябва да бъде напълно информиран за видовете медицински дейности и техните цени”, каза още ресорният министър.

Министърът на здравеопазването уточни, че новият модел трябва да осигури контрол върху качеството на лечебната дейност. Той допълни, че частните фондове трябва да са финансово устойчиви, но са разработени и модели за евентуален фалит.

Даниела Дариткова: Приоритет на управлението е и демонополизацията на НЗОК

„Ние предлагаме демонополизация на НЗОК, което означава, че Здравната каса ще се конкурира на равни начела с частните здравни фондове. Със законови промени, ние ще създадем възможност НЗОК да извършва доброволно застраховане, за да бъде конкурентоспособна на частните”, обясни здравният министър.

Според Ананиев, реформата ще даде възможност пациентите да получат покачествено здравеопазване на по-ниска цена.

„Избор ще имат не само тези, които се осигуряват от работодателите им, а и тези, които се осигуряват от държавата – държавните чиновници, пенсионерите, децата”, заяви Ананиев и отхвърли твърдението, че държавата не е стриктен платец на здравни осигуровки.

Здравният министър заяви, че дебатът по реформата ще започне в Народното събрание в началото на 2020 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама