Увеличават се работещите в сивия сектор в Кюстендил

14:06, 17 юли 19 25 1245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Увеличават се случаите на работа без трудов договор в областта. Това съобщи инж. Валентин Златински, директор на Инспекция по труда – Кюстендил, предаде „Фокус”.

Данните бяха изнесени в рамките на срещата, провела се по повод кампанията на КНСБ „Сивото убива“. Общо 85 сигнала за нарушени трудови права са постъпили за миналата година. По-голямата част от постъпилите сигнали са от района на Дупница.

Гражданите се оплакват основно от неизплащане на заплати и неиздаване на документи навреме.

Той посочи, че в десет от случаите са съставени актове за работа без сключен писмен договор, а само за шестте месеца на тази година тези случаи са се увеличили на 22.

„От друга страна имаме завишен интерес към издаване на разрешителни за работа от непълнолетни“, каза Валентин Златински. По думите му до 15 юли тази година издадените такива разрешения са 42, предстои разрешение да бъде дадено на още 10 младежи. За миналата година броят на тези документи е бил едва 23.

„Това означава, че работодателите и учениците си дават сметка за това, че трудовите взаимоотношения между тях трябва да бъдат регламентирани”, каза Валентин Златински.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама