Илияна Йотова: Левски зове към единение, а не към отчуждение

12:24, 18 юли 19 / Политика 25 1178 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Разделението и отчуждението от днешния ден трябва да чуят смисъла и силата на заветите на Васил Левски. Неговите думи за родолюбие и патриотизъм никога не отрекоха другите, а зовяха към единение.“

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на честването на 182-годишнината от рождението на Апостола на свободата пред паметника му в Борисовата градина в София, съобщиха от прессекретарията на държавния глава.

Благоевград отбеляза 182 години от рождението на Васил Левски

„Ние, българите, успяваме само когато сме обединени“, изтъкна вицепрезидентът и цитира Левски: „Всичко се състои в нашите дружни усилия“.

„Думите на Апостола никога не прозвучаха от сцени и трибуни, никога нямаше „аз“ и „вие“. Той бе сред хората и заедно с тях, да се кажат „ти моите кривини и аз твоите, па да се поправим и всички да вървим наедно“, защото „всичко зависи от вишегласието“, подчерта Илияна Йотова.

Светият синод отказа да канонизира Васил Левски за светец

По думите на вицепрезидента днес смисълът и целта на национално-освободителното ни движение не са изгубили своето значение. „Копнежът за българска държава в оковите на робството днес означава държавност. Силна държава, която гарантира правата на своите граждани, брани интересите им, помага на слабите, бори се с неравенствата и бедността. Държава, силна в своята идентичност, на равни нога с останалите в европейското семейство“, посочи вицепрезидентът Йотова.

„Малцина са героите, чиито думи прилягат на всяко време. Един от тях е Васил Левски. Човек, който не искаше нищо за себе си, но притежаваше най-големия дар на съдбата – да убеждаваш и да ти вярват, да проповядваш идеи и другите да ги приемат за свои. Легенда и безсмъртие, мъченик и светец, самочувствие на цял един народ“, заяви Илияна Йотова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама