Карловци отбелязват 182 години от рождението на Апостола

14:45, 18 юли 19 25 1075 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Със Света литургия на 18 юли в храма „Свети Николай” започна честването на 182 години от рождението на Апостола и Празника на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и много граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Васил Левски.

Литийното шествие, водено от Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, стигна до централния площад. Там с тържествен ритуал бяха издигнати знамената на България и на Карлово. Отслужен беше молебен за благоденствие на града и неговите жители.

Д-р Емил Кабаиванов посрещна участниците в 25-ия Национален туристически поход „По стъпките на Васил Левски” и поздрави с грамоти водачите на 13-те лъча. За четвърта поредна година в похода се включиха и ветерани от всички краища на България – представители на 19 туристически дружества, преминали за 4 дни Троянския балкан. Те пристигнаха в Карлово на 17 юли и положиха венец пред паметника на Васил Левски.

Заместник министър-председателят по икономическата и демографска политика Марияна Николова поздрави присъстващите със 182-та година от рождението на един от най-великите българи – един от символите на героизма на нашия народ. Вицепремиерът подчерта: „Левски е част от нашето самочувствие и нашето национално достойнство... За нас Апостола е светец, напуснал Църквата; революционер, проповядващ европейската идея за разбирателство между народите. Той е борец за национална свобода, без да ограничава свободата на другите.”

Вицепремиерът и кметът посетиха Национален музей „Васил Левски”, положиха цветя пред паметника на Гина Кунчева и присъстваха на връчване наградите на Фондация „Васил Левски” и на Карловския комитет, носещ името на Апостола. Проведе се традиционният Литературен салон с тематични творби за Левски.

Празничната програма продължава с концерт на художествените състави от структурите на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от 17:00 ч. на площад „20-ти юли”. От 19:30ч. НМ „Васил Левски” ще се честват 25 години от началото на Националния туристически поход. Точно в 20:20 ч. от музея ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет.

В 21:00 ч. на площад „Васил Левски” започва тържественият митинг-заря. Официално слово ще произнесе президентът на България и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, под чийто патронаж преминава честването на 182 години от рождението на Васил Левски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама