Стотици се стекоха на храмовия празник на тетевенския манастир „Св. пророк Илия“

17:48, 20 юли 19 25 1911 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стотици се стекоха на храмовия празник на Тетевенския манастир „Св. пророк Илия“. Православната църква тържествено почита всяка година на 20 юли празника на Свети пророк Илия – Илинден.

По традиция тетевенският манастир ,,Св. пророк Илия“ отбеляза своя храмов празник с тържествена литургия и курбан за здраве, а стотици жители и гости на община Тетевен дойдоха в манастира, за да се помолят за здраве и благополучие пред Свети Илия – единственият светец, според Стария завет, обезсмъртен приживе чрез възнесение на небето на огнена колесница, непознал физическата смърт. Патронът на Тетевенския манастир и пазител на Тетевен е един от най-почитаните светци в Православната църква и в Католическата църква, включително и в юдаизма и в исляма.

На тържествената литургия, изнесена от отец Павел от Рибарица, в която се включи и църковния хор на тетевенската църква "Всях Светих", присъстваха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и председателят на ОбС Тетевен – Мария Стойчева, които бяха щастливи да видят изпълнения с големи и малки манастир.

Дни преди храмовия празник на обителта Община Тетевен постави в двора и информационна табела на български и на английски език, представяща важните и любопитни факти за манастира и историята на Тетевен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама