„Демократична България“ обявява до 15 август кандидата си за кмет на София

14:39, 22 юли 19 / Политика 25 1133 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До 15 август „Демократична България“ (ДБ) ще обяви своя кандидат за кмет на София, стана ясно от пресконференция на ръководството на политическото обединение.

Трите партии в политическия съюз – „Да, България“, „Демократи за силна България“ и „Зелените“ вече са постигнали споразумение, в което подробно е описано на какви условия трябва да отговарят техните кандидати за кметове и общински съветници на насрочения за 27 октомври местен вот, предаде БГНЕС.

„Като последователна опозиция и основна алтернатива на олигархичния модел на управление, „Демократична България“ ще се яви на предстоящите местни избори с национална регистрация“, обяви съпредседателят Атанас Атанасов. Основната роля за издигането на кандидатите ще имат съответните местни организации, а споразумението в определени случаи допуска и създаване на местни коалиции във формат „Демократична България плюс“.

„Излизаме от европейските избори с ясен политически хоризонт. Местните избори, освен решение за местните общности и управлението на отделните населени места, са подготовка за парламентарните избори“, смята от своя страна Христо Иванов.

Според него „Демократична България“ е третата стабилна политическа сила в София и единствена може да победи ГЕРБ при евентуален балотаж. „Това, което видяхме на европейските избори е, че ГЕРБ запази преднината си, не защото имат основание да искат и получат доверие от гражданите, а защото гражданите не разпознават БСП, водена от Корнелия Нинова, като възможна алтернатива. Тук нашата задача е да наложим ДБ като все по-предпочитана и печелеща доверие алтернатива“, аргументира се той.

Въпреки че обединението е в напреднала фаза на обсъждане на възможните кандидати, все още не е ясно кой ще влезе в битката за кмет на столицата.

Помолен да коментира предстоящия избор на нов главен прокурор, Христо Иванов заяви: „Цацаров и подчиненото му мнозинство в прокурорската колегия избраха максимално удобния за техните цели график за провеждане на избора. Неслучайно се концентрират номинациите в края на юли. Използва се мъртвият политически медиен сезон. Неслучайно е и преди местните избори, когато е и голямата неизвестно за ГЕРБ – какво ще се случи с ГЕРБ минус Цветанов. Тази формула трябва Борисов да реши на тези избори, а това уравнение е доста сложно за него. Очевидно е, че Цацаров се надява да използва тази несигурност и неопределеност, която ще съществува преди изборите, за да консолидира една коалиция зад желания от него кандидат, а това очевидно е прокурор Иван Гешев“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама