Атина ще укрепва отношенията си със Скопие, но не на всяка цена

16:28, 22 юли 19 / Свят 25 1039 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ще направим всичко по силите си, за да намалим негативните последици от Споразумението от Преспа, ще се стремим да задълбочим отношенията си със северната съседка, но няма да толерираме непълно привеждане в съответствие, заяви гръцкият външен министър Никос Дендиас в речта си в гръцкия парламент, предаде БГНЕС.

Дендиас представи позициите на новото правителство във външната политика и специално разгледа всички теми, включително Споразумението от Преспа и отношенията със Северна Македония.

ЕС ще се върне към въпроса за преговорите с Македония до октомври тази година

„Нашата позиция е известна, ние я изразихме като опозиция. Споразумението трябваше да бъде завършено по по-полезен начин за нашите национални интереси. Нашата цел е да направим всичко възможно да намалим негативните последици. Ще се стремим да задълбочим отношенията си със северната ни съседка като част от взаимноизгодното сътрудничество. Но ние няма да толерираме явления с непълно съгласуване“, каза Дендиас.

Той подчерта, че Атина подкрепя европейската перспектива за Западните Балкани и отново подчерта отношението на бившия гръцки премиер Константинос Мицотакис, че "Гърция трябва да бъде възстановена като стабилна и силна европейска страна на Балканите, а не балканска страна, която изнася проблеми в Европа".

САЩ подкрепя Северна Македония за членство в НАТО

„Подкрепяме интегративната перспектива за страните от Западните Балкани, с водещ критерий за укрепване на мира, сигурността, стабилността, развитието и напредъка в по-широкия регион. В същото време подчертаваме, че пътят към ЕС е неразривно свързан със спазването на строгите условия, основани на постиженията на самите кандидати“, заяви външният министър на Гърция.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама