Варна празнува 140 години от Освобождението си, седем туристически обекта - с вход свободен

08:15, 27 юли 19 25 1686 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Морската столица отбелязва 141 години от Освобождението си от турско робство. На днешния празник седем туристически обекти ще бъдат с вход свободен - Археологическият музей, Римските терми, Аладжа манастир, Побити камъни, Военно-морският музей, парк-музей „Владислав Варненчик“ и Музеят за история на медицината.

Денят ще бъде отбелязан и с благодарствен молебен и полагане на венци.

Варна е последният български град, освободен от турско робство по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор - пет месеца след останалите български селища. Заради голямото значение на града като голям геостратегически, морски, крепостен и търговски център, за неговата свобода се води дълга дипломатическа война. Преди руските войски да превземат Варна, воюващите сили се споразумяват да прекратят войната.

Едва на петото заседание на Берлинския конгрес през юни 1878 г., след поредни заседания и мъчителни преговори и намесата на домакина Ото фон Бисмарк, Турция склонила да изтегли войските си. И наистина в началото на юли турският гарнизон напуснал Шумен, но се укрепил във Варна под командването на Фазлъ паша.

Главнокомандващият руските войски, генерал Тотлебен, издал заповед да се тръгне към Варна. На 24 юли външните укрепления били завзети. Същият ден, разгневен от протакането, генерал Столипин лично се отправил към Цариград, взел разпореждане от турското правителство за предаването на Варна и на 27 юли той връчил заповедта на Фазлъ паша с думите: "А теперь убирайся из Варньi".

Реално турската администрация напуска по-късно Варна, защото през пристанището е трябвало да се транспортират турските части и от Шуменската крепост.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама