Река Потомак във Вашингтон се нагря до рекордните 34,3 градуса, горещини в Западна Европа

08:11, 24 юли 19 / Свят 25 1576 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Температурата на водата в река Потомак, преминаваща през американската столица Вашингтон, през уикенда е достигнала рекордна температура - 34,3 градуса по Целзий, съобщи Геофизическият институт на САЩ, предаде БТА.

Тази температура е била измерена в неделя на 1,2 м от брега и надвишава с четвърт градус предишните рекорди от 2011 и 2012 г.

Тези дни източното крайбрежие на САЩ, както и европейското атлантическо крайбрежие, са обхванати от гореща вълна. Термометрите на много места надвишиха 38 градуса. Поради голямата влажност на въздуха жега е непоносима.

Нова гореща вълна обхвана и Западна Европа. Рекордно високи температури измерват във Франция, Белгия, Германия и Холандия.

Във френския град Бордо беше подобрен досегашния рекорд с 41.2 градуса. Почти всички райони на Франция ще бъдат засегнати от горещините.

В Париж в четвъртък се очакват 41 градуса. Предишният рекорд във френската столица е 40,4 градуса, от 1947 година.

В германския град Кьолн също се очакват 41 градуса, а на много места ще бъдат подобрени рекорди.

За сряда опасност заради жегата е обявена в пет града на Италия, сред които Флоренция, Перуджа, Торино, Бреша и Болцано.

Великобритания е обзета от незапомнени жеги. Метеоролозите предупредиха, че това вероятно ще е най-горещият юли на Острова, откакто се води статистика.

В Кент бяха измерени 38.5 градуса по Целзий - температурен рекорд за това време на годината. Хората масово търсят спасение във водните басейни. А животните в известния сафари парк Лонглийт, които също се задъхват в жегите, получиха ледени лакомства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама