Красимир Вълчев: 10 американски щата вече признават българския език

13:24, 24 юли 19 / Политика 25 1121 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От следващата учебна година оценката по български език от неделните училища в чужбина ще се признава като балообразуващи при кандидатстване във българските ВУЗ-ове. Това ще стане с промяна на наредбата за приема във висшите училища. Към момента 10 американски щата признават езика ни за официален. Това стана ясно след среща на Асоциацията на българските училища в чужбина с премиера Бойко Борисов и министрите Красимир Вълчев и Екатерина Захариева, предаде БГНЕС.

„Ще променим наредбата, така че с оценка от зрелостен изпит в съответната страна, когато детето е прекарало по-голяма част от обучението си в друга образователна система, плюс сертификат по български език по европейската езикова рамка, да може да се кандидатства в българско висше училище. Двете заедно са равносилни на матура по български език и атестация за езиковата и комуникационна компетентност на детето“, обясни Вълчев.

МОН с предложения кога да бъдат ваканциите за учениците следващата година

В момента в над 50 страни по света има неделни български училища. За последните 10 години техният брой е нараснал 7 пъти. От 2009 г. 10 пъти се е увеличил и размерът на държавната подкрепа.

„Всяка година МОН допълва по нещо политиката за обучение в чужбина. От тази година ще имаме адаптирани учебници. Финансираме допълнителни дейности по интереси, кандидатстудентски курсове“, отбеляза министърът.

Всеки шести кандидат за гимназия в столицата не е приет

Сред целите на министерството е изготвяне на програма за квалификация на учителите в неделните училища, програма за партньорство между държавни и общински училища и тези в чужбина, друга програма за интеграция на завърнали се в България ученици.

Предвижда се и изграждане на електронна платформа, за да не се налага кандидат-студентите да идват по няколко пъти до България за подаване на документи.

„Признаването на българския език е много важно, за да задържим мотивацията на децата, които са второ или трето поколение в чужбина", смята Вълчев.

Красимир Вълчев: Само три от петте учебника по история за първи клас могат да бъдат утвърдени

Външният министър Екатерина Захариева също отбеляза, че е голям успех за Асоциацията на българските училища признаването на българския език в 10 американски щата за матуритетен.

„Много трудно е да мотивираш едно дете второ или трето поколение, което цяла седмица е на училище събота и неделя, отново да посети друго училище, което да изучава други предмети“, смята Захариева.

На срещата при премиера е постигнато съгласие да се работи и в Европа по признаването на българския език – особено и след препоръчителната петиция на Европейската комисия в тази насока.

„Ще се работи приоритетно в страните, където има голяма концентрация на български деца. Такива са Германия, Франция, Австрия, Великобритания, Италия, Гърция“, посочи външният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама