Комисията по отбрана отхвърли ветото върху сделката за F-16

16:20, 24 юли 19 / Политика 25 1107 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С 13 гласа "за" депутатите от комисията по отбрана прегласуваха договорите за покупката на изтребителите F-16 и така събориха ветото на президента Румен Радев, предаде Нова телевизия.

7 народни представители подкрепиха позицията на върховния главнокомандващ.

Президентът наложи вето върху сделката за изтребителите

По време на дебатите в комисията министърът на отбраната Красимир Каракачанов не прие мотивите на държавния глава Румен Радев срещу сделката за американските F-16. Каракачанов е категоричен, че по тази тема няма как в българското общество да цари съгласие, каквото иска президентът.

Не може да се очаква консенсус, както не може да се постигне такъв и за циганската престъпност, обясни пред депутатите от комисията по отбрана Каракачанов.

"С част от мотивите не мога да се съглася, примерно, че е бил необходим широк обществен консенсус, подкрепа, обществено съгласие, че не били изяснени много въпроси. Мисля, че това, поне по мое мнение, не отговаря на истината. По тази тема, дали самолетът да бъде "Грипен", или F-16, се коментира още преди нашето правителство да бъде съставено”, заяви Каракачанов.

ГЕРБ: Ще преодолеем президентското вето за F-16

Министърът на отбраната предупреди още, че офертата за изтребителите е валидна до началото на септември, а след това цената ще скочи нагоре. Всяко едно забавяне би било оскъпяване на цената.

Каракачанов изрази съжаление, че темата отново е разделила обществото и стигнала до спора "Русия или Америка". По думите му една част от хората само като чуели, че самолетите ще са американски и настръхвали, защото мислели, че купуваме щатски самолети, за да нападаме руснаците.

От ГЕРБ, ОП и ДПС също не приемат президентското вето и мотивите му.

Oчаква се ветото да влезе за разглеждане в пленарна зала в петък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама