МО за F-16: Гарант за изпълнение на договорите от страна на американските компании е правителството на САЩ

22:10, 24 юли 19 / Политика 25 1257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Общовалидна практика е правителствата да подхождат с доверие едно към друго, когато сключват договори между тях. Гарант за изпълнение на договорите от страна на американските компании е правителството на САЩ. При забава или неизпълнение, правителството на САЩ налага същите санкции по отношение на компаниите, с които е сключило договор/и за доставка на съответното оборудване за Република България, каквито би наложило, в случай, че тези договори бяха сключени в интерес на МО (ВВС) на САЩ. В тази връзка, националните интереси са защитени така, както правителството на САЩ защитава своите интереси при взаимоотношенията си с американските компании''.

Горанов и Каракачанов направиха изявление за ветото на президента върху сделката за F-16

Така Министерството на отбраната аргументира отговора си на въпрос на президентската институция как е защитен националният интерес при забава на изпълнението от американска страна на договорите за изтребителите F-16.

В отговора се посочва още, че не е необходимо сключването на допълнителни договори за закупуване на оборудване, въоръжение и/или лицензи от трети страни.

Румен Радев: Не може сделката за F-16 да става за сметка на интересите на българските граждани

От позицията на Министреството на отбраната става ясно, че в рамките на проекта трябва да бъде обновена и инфраструктурата на летището за постоянна дислокация на самолетите.

Изграждането на тази инфраструктура не е част от подписаните четири договора със САЩ. Каква сума ще е необходима за нейното изграждане ще стане ясно след провеждането на съответните процедури по ЗОП.

Пълните отговори на въпросите на президентската институция за договорите за придобиване на самолети F 16 Block 70 прочетете тук: 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама