Тръмп иска от сенатори по-мек подход към Ердоган

10:15, 25 юли 19 / Свят 25 909 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има информации, че американският президент Доналд Тръмп е поискал от сенаторите републиканци да вземат по-мек подход към Турция във връзка с решението за закупуване на руската система за противоракетна отбрана С-400, заявявайки, че той би искал да обсъди с турския президент Реджеп Тайип Ердоган сделката, съобщи Ен Би Си в сряда вечер, предаде БГНЕС.

Позовавайки се на източници, които присъствали на среща в Белия дом във вторник между Тръмп и 46 републикански депутати, Ен Би Си каза, че американският президент "се е опитал да убеди сенаторите от Републиканската партия да му дадат възможност да сключи сделка с Ердоган, вместо да наложи санкции".

Доналд Тръмп нарече конгресменка „луда лунатичка“

"Мисля, че той би искал повече гъвкавост", цитиран е да казва сенаторът Джон Корнин.

Съобщава се още, че Тръмп е казал на депутатите, че иска да опита „да използва отношенията си с Ердоган”, за да обясни на турския лидер американските опасения, че инсталирането на руска система е несъвместимо с ангажиментите на Турция към НАТО и ще даде на Москва достъп до силно чувствителна военна информация.

Доналд Тръмп изненада младоженци по време на сватбеното им празненство

"Той би искал малко повече възможности като човек от изпълнителната власт, за да работи по тези въпроси", цитира Ен Би Си сенатора Кевин Крамър.

Ердоган предупреди за твърди ответни действия, ако Съединените щати продължат със санкциите, които вече са били приети от Конгреса, като източници, цитирани в информацията, предполагат, че турският президент е заплашил да изтегли страната си от НАТО и да изгони САЩ от Инджирлик - военно-въздушна база, която е от решаващо значение за американските операции в Сирия, ако американският Сенат одобри мерките.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама