До 5 000 евро глоба за институциите в Северна Македония, ако не ползват албански

14:38, 25 юли 19 / Свят 25 1062 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Институциите в Северна Македония, които не използват албански език, ще бъдат глобявани с 4000 до 5000 евро, предвижда законопроект за държавния инспекторат за употреба на езиците, който беше приет вчера от правителството.

Основната задача на инспектората ще бъде контрол за официалната употреба на албанския език на цялата територия на страната, както е предвидено в приетия неотдавна закон за езиците.

Според новия законопроект органите на държавната власт, централните институции, държавните предприятия, агенции, дирекции, учреждения и организации, комисии и юридически лица ще трябва да платят от 4 до 5 хиляди евро, ако нарушат закона за употреба на езиците, съобщава ,,Танюг", цитирана от БТА.

Еврокомисар: Северна Македония заслужава "зелена светлина" от ЕС за преговори през октомври

Глобата за отговорно служебно лице ще бъде 30 процента от глобата, наложена на институцията.

Законът за езиците предизвика многобройни реакции именно заради разпоредбите, предвиждащи употреба на албански език в институциите на цялата територия на страната, макар че албанското малцинство е съсредоточено главно в северозападните части на страната.

Опозицията твърдеше, че това е "скъп и тромав" закон, който не отразява реалното положение и ще създаде нови огромни разходи в държавния бюджет.

От друга страна, властите защитиха закона с твърдението, че това е крачка напред в създаването на "едно общество за всички".

„Либертас“: Заев се отказа да изпраща протестна нота до България

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама