Парламентът преодоля президентското вето върху сделката за F-16

11:55, 26 юли 19 / Политика 25 1106 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът преодоля президентското вето върху международните договори за F-16 блок 70, предаде „Фокус“. 

„За“ гласуваха 91 депутати от ГЕРБ, 11 от "Обединени патриоти", 24 от ДПС и двама независими. „Против“ договорите бяха общо 73 народни представители, от които 61 от БСП, шестима от "Воля" и шестима от "Обединени патриоти". Трима от ОП се въздържаха.

Дебатите по ветото продължиха малко над 2 часа.

Румен Радев: Не може сделката за F-16 да става за сметка на интересите на българските граждани

От БСП обявиха, че ще подкрепят президента. Според депутата от левицата проф. Румен Гечев цената на изтребителите е изключително висока и сделката крие скрити разходи. Той посочи, че другите страни и народи, когато купуват изтребители, сключват договори за реално индустриално сътрудничество, а нашият не е такъв.

Христо Гаджев от ГЕРБ опроверга твърденията на Гечев, като заяви, че условията по договора със САЩ за F-16 са еднакви за всички държави. „Само за този месец на Германия и Гърция са им предоставени същите условия. И германското и гръцкото правителство ли са некадърни да си защитят националния интерес“, попита Гаджев.

Красимир Каракачанов: Част от аргументите на Радев при ветото за изтебителите са несъстоятелни

От ГЕРБ видяха в президентското вето отклонение от модернизацията на ВВС. Ген. Константин Попов заяви, че мотивите на Румен Радев са „абсолютно несъстоятелни“.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов определи обсъждането на ветото като „етюд от поредната сценка на политическия театър“. Според него мотивите на държавния глава са „популистки“ и представляват намеса в работата на Народното събрание, което е в противоречие в принципа за разделението на властите.

ДПС подкрепиха управляващото мнозинство в преодоляването на ветото. Джейхан Ибрямов заяви, че въпросът за подкрепата или неподкрепата не е икономически проблем. „Основна част от въоръжението на НАТО всички ни знаем, че е произведена от САЩ и това е неоспорим факт. Ние не купуваме само самолети, ние си купуваме спокойствие и национална сигурност“, посочи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама