Каракачанов: Ако няма вето върху актуализацията на бюджета, следва превеждане на парите за F-16 и договорът влиза в сила

14:10, 26 юли 19 / Политика 25 906 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Налагането на вето върху сделката за купуването на новите самолети F-16 беше излишно'', това заяви пред журналисти във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов, съобщи „Фокус“.

Според Каракачанов мотивът, че дебат по темата не е воден в обществото е неверен.

Парламентът преодоля президентското вето върху сделката за F-16

''Напротив, за това се говори от поне две години. Както видяхте и днес при обсъждането на президентското вето нямаше никакви нови аргументи – нито от страна на опозицията, която е опозиция и трябва да е против, нито от страна на управляващите, които вече казаха каквото имаха. Но както и да е, това е конституционно право на президента и аз го уважавам'', коментира още министърът.

Той добави, че ако няма вето върху актуализацията на бюджета, парите за летателните машини ще се преведат до края на юли. След това и договорът за изработката и доставката им влиза в сила.

Андрей Райчев: САЩ ни изнасилиха да подпишем за F-16

''Аз не съм русофил или американофил, мен ме интересува Българската армия да е добре въоръжена и то с ново и модерно оръжие. Като страна-членка на ЕС, при съществуващите санкции, да кажеш на хората, че ще купиш руски самолети, означава да ги лъжеш, че някога изобщо ще купиш самолети. Миг-29 не е лош самолет, аз полагам усилия да възстановим летателната способност на поне 10 такива, с които разполагаме до края на моя мандат. Сега летят само 4 от 15, но F-16 беше най-добрият вариант за момента'', каза още министърът.

МО за F-16: Гарант за изпълнение на договорите от страна на американските компании е правителството на САЩ

Той допълни, че новите апарати ще са изцяло оборудвани и след три години ще са вече в експлоатация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама