Цвета Караянчева: Крайно време е да се работи отговорно с институцията вето

21:40, 26 юли 19 / Политика 25 1309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Крайно време е да се работи отговорно с институцията вето'', това каза председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева пред БНТ във връзка с ветото на президента за F-16.

Попитана дали чака ново вето, Караянчева отговори, че вето винаги може да се чака, защото това е инструмент, който президентът може да използва. Според нея е крайно време да се работи по-отговорно с институцията вето.

Парламентът преодоля президентското вето върху сделката за F-16

"Днес преодоляхме едно вето, чиито мотиви не отговаряха на чл. 101 от Конституцията. Те бяха изключително общи. В тях се говореше общо, за постигане на обществено съгласие и се цитира, че парламентът е взел на две четения в един и същи ден по бързата писта. Абсолютно несериозни мотиви'', каза Караянчева. 

МО за F-16: Гарант за изпълнение на договорите от страна на американските компании е правителството на САЩ

''Цитирайки решение на номер 9 на КС от 1999 г. администрацията на президента избягва умело да каже, че приемането на две четения на една ратификация се прави по усмотрение на Народното събрание. Това е написано в това конституционно решение. Ратификацията на договора за приемане в ЕС и в НАТО са приети по същия начин, на две четения, в един и същи ден. Това е чисто политическо вето, да се тупа топката, за да може да се провали може би сделката за самолетите. Нещо толкова важно за нашата армия. Като страна-членка на ЕС за нас е важно да имаме оперативна съвместимост с НАТО", посочи още Караянчева.

Каракачанов: Ако няма вето върху актуализацията на бюджета, следва превеждане на парите за F-16 и договорът влиза в сила

"Мен лично ме обиди, аз мисля, че преговорният екип, които са колеги на президента, също трябва да бъдат обидени. Нима те са национални предатели, които искат да дадат 2 млрд. лв. ей така", каза още Цвета Караянчева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама