Съдят общината в Париж за замърсяване с олово след пожара в Нотр Дам

13:20, 31 юли 19 / Свят 25 1211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Огромен пожар възникна на 15.04.2019 в Катедралата Нотердам в Париж, Франция. По последни сведения основната сграда на катедралата е била спасена.

Френска екологична група е завела дело, в което обвинява властите, че не са реагирали достатъчно бързо, за да ограничат рисковете от замърсяване с олово след пожара, който опустоши катедралата Нотр Дам в Париж през април, съобщи AFP, цитирана от БГНЕС.

"Нотр Дам" в Париж гори

Стотици тонове олово от покрива на църквата и стомана се разтопиха по време на пожара, отделяйки токсични частици, които се изсипаха върху улици и сгради в околните квартали.

Властите настояват, че замърсяването не представлява опасност след съобщение в медиите миналата седмица, в което се твърди, че са скрили информацията за нивата на оловно замърсяване в местните училища.

Но миналия четвъртък градските власти затвориха за неопределено време две училища в близост до готическата забележителност, след като тестове показаха високи нива на замърсяване с олово на детска площадка.

Работите по разчистване на Нотр Дам също бяха спрени, след като висш държавен служител в района на Париж призна, че мерките за борба със замърсяването са недостатъчни.

Три месеца след пожара в "Нотр Дам" само 10% от обещаните дарения са предоставени

"Съответните власти, включително епархията ... не са подпомогнали жителите, посетителите и работниците, позволявайки им да бъдат изложени на токсичните изпарения", заяви неправителствената организация „Робин де Буа“ (Робин Худ) в своя съдебен иск, подаден в петък.

Организацията обвинява здравните агенции, правителствените служители и град Париж, че „умишлено излагат хората на опасност“, като не предприемат незабавни мерки за ограничаване на излагането на олово.

Нотр Дам може да се срине заради рекордната жега

Замърсяването с олово може да причини неврологични проблеми на хората, особено за децата, както и проблеми с нервната система и бъбреците.

Около 180 деца са посещавали летен клуб в детските ясли и началните училища в района, преди те да бъдат затворени.

Френският разследващ уебсайт Mediapart съобщи миналата седмица, че в училищата и детските центрове около Нотр Дам са открити високи нива на олово. Според изданието, властите са чакали един месец след пожара, преди да проведат тестове в 10-те училища и детски градини в рамките на 500 метра от изгорялата катедрала в центъра на Париж.

Резултат от теста в частно основно училище показва 698 микрограма олово на квадратен метър, 10 пъти по-високо от нивото от 70 микрограма, считано за потенциално опасно, се казва в публикацията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама