Радев: Държавата трябва да демонстрира своята способност да се справи с африканската чума по свинете

16:05, 31 юли 19 / Политика 25 1398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''За мен е изключително важно в настоящия момент държавата да демонстрира своята отговорност и способност да се справи с африканската чума по свинете, защото тя засяга не само бранша, но и всички българи''. 

Това каза президентът Румен Радев на откриването на среща с представители на държавните институции във връзка с кризата с африканската чума по свинете, съобщи "Фокус".

Радев събира институциите, ангажирани с овладяване на кризата в сектор свиневъдство

По време на срещата отговорните страни трябва да запознаят президента Румен Радев с моментната ситуация и мерките, които се прилагат, за да се разреши кризата.

"Кризата по свинете е само част от общата кризисна ситуация в страната, свързана и с пробива в НАП, засегнал пет милиона български граждани, и с неизгодните в правно и финансово отношение договори за F-16, засягащи в перспектива всички българи, с набиращите енергия протести за избора на нов главен прокурор. Всички знаем, че в България недоволните са много повече от протестиращите", каза президентът.

БСП: Несигурност е думата на изминалия политически сезон

Земеделският министър Десислава Танева съобщи, че към днешна дата огнищата на заразата у нас вече са 26.

''Африканската чува по свинете влиза в ЕС влиза още през 2013, в Европа още след 2000 г., в Румъния – две години преди нас. Това не е изненада или неочаквано събитие у нас. За първи път случай на чума се регистрира през 2018 в с. Тутраканци и след този случай се приема Национален стратегически план за действие'', обясни тя и добави, че всички мерки, които се изпълняват в България, са съгласно Европейската стратегия за борба с африканската чума по свинете, приета през 2015 г.

След повторни проби: Африканска чума и в Пловдивско

''Към днешна дата имаме регистрирани 26 огнища тип "домашна свиня". 5 случая днес са потвърдени в Попино, Силистренско, и в Българско сливово, Свищов, в промишлени свинекомплекси. И отделно 26 случая с дива свиня, последните от които са отстреляни край х. „Здравец“, Пловдивско'', посочи Танева.

До днес стопаните от Северна България трябва да умъртвят животните си доброволно

Президентът Радев допълни още, че тази криза засяга хилядите българи, които разчитат на домашните животни за прехраната си.

МВР ще следи за нерегламентиран превоз на животни по пътните артерии

''Дълбоко съм убеден, че можем да се справим с обединените усилия на всички институции, на местната власт, на бизнеса, на браншовите организации и на всички български граждани, за които е необходима отворена и мотивирана информационна кампания'', каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама