Отново проблеми с шести блок на АЕЦ “Козлодуй”

14:10, 01 авг 19 25 1332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В 10:24 часа днес мощността на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” беше намалена до 300 мегавата в резултат на задействане на автоматиката за разтоварване на блока, поради изключване на две от главните циркулационни помпи, съобщава БГНЕС. 

Причините за изключването са отстранени, съобщиха от атомната централа.

НЕК ще продаде на АЕЦ „Козлодуй“ част от наличното оборудване на площадка „Белене“

За да бъдат включени отново в работа двете циркулационни помпи, турбогенераторът на шести блок ще бъде изключен от електроенергийната система на страната и ще бъде присъединен отново до три часа след спирането.

Радиационната обстановка е нормална. За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране и Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор.

Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността.

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" може да работи на повишена мощност

На 3 юли в 13:50 часа шести блок на АЕЦ “Козлодуй” беше спрян поради задействане на електрическата защита заради късо съединение.

След няколко часа бяха отстранени причините, довели до изключването на блока. След проверките беше потвърдено, че всички системи и съоръжения на блока работят нормално.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е изключен след задействане на електрическа защита

Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” тогава отново работеше с пълно натоварване на мощността до включването на шести блок отново в 17:52 ч. на 3 юли. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама