Асоциацията за защита на потребителите подкрепя Мая Манолова за Закона за личния фалит

15:47, 01 авг 19 25 1097 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Асоциацията за защита на потребителите подкрепя предложението на Омбудсмана Мая Манолова за Закон за несъстоятелност на физическите лица, известен като частния фалит, съобщават от асоциацията.

България е единствената държава в ЕС, която няма подобен нормативен акт, се посочва в съобщението. Възникват обаче няколко въпроса, които не са уредени в проекта: Кой ще плаща разноските за производствата по фалит - ежемесечните възнаграждения на лицата, които осъществяват процедурата, таксите на съда, вещите лица и други, коментира председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски.

В действителност близо 800 млн. лева годишно са лошите необслужвани кредити. Става дума не само за дългове към банки, но и за дългове към фирми за бързи кредити, към лизингови компании, към колекторски фирми и към различни монополни дружества, пише в съобщението.

Една от основните задачи на Асоциацията за защита на потребителите ще е да има закон, който да регулира дейността на колекторските фирми. В България има близо два милиона случая на граждани с просрочени кредити и сметки, които са лишени от всякакви инструменти на защита и регулация на взаимоотношенията им с тези фирми, заявява Пейо Майорски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама