Откриха 359 гюлета от времето на Руско-турската война при изкопни работи в Русе

13:12, 02 авг 19 25 1275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

При изкопни работи по улица "Мостова" в Русе са открити 359 гюлета, за които се предполага, че са от времето на Руско-турската война през 1877-1878 година. Това съобщиха от Регионалния исторически музей в крайдунавския град. 

Гюлетата най-вероятно са били използвани от бастиона "Паша", който се е намирал на дунавското крайбрежие. Той е едно от трите места, от които през юни 1877 г. турската артилерия е обстрелвала отсрещния румънски град Гюргево.

Бастионът е представлявал обърнат към реката полукръг, разположен в началото на североизточното външно укрепление. Можел е да побере четири оръдия до 70-те години на XIX век, когато е разширен в западна посока. Точно на мястото на това разширение са открити гюлетата.

Гюлетата са снаряди за стрелба от гладкостволните оръдия и са използвани за разрушаване на дървените корпуси на кораби, фортове и за поразяване на живата сила на противника, поясняват специалисти.

Находката е предадена на музея от строителната фирма, извършваща изкопните работи. След реставрация и обработка гюлетата ще бъдат изложени в лапидариума му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама