Борисов в Пазарджик: Бизнесът се задължава да даде прасета догодина, а ние - по 300 лева на двор

20:10, 02 авг 19 / Политика 25 3425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''През много проблеми сме минали през годините и винаги държавата се е справяла'', това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата с кметовете на протестиращите срещу чумата села в Пазарджишка община.

"На картата се вижда как се разпространява чумата. Борим се от две години с нея. Огромна маса от животни, огромни комбинати", заяви Борисов.

Борисов и Танева обсъждат в Пазарджик мерките за ограничаване на африканската чума

"Разбираме какво искат малките кметове, но не мога да слушам някой да ме обвинява, едва ли не, че искаме да убием на някого прасетата. На никого не е приятно това - чума. По-страшно от чума няма'', каза още премиерът.

Министър-председателят се обърна към ветеринарите и свиневъдите и попита има ли друг начин, освен настоящият, за справяне с африканската чума.

"Аз също не понасям тъжни гледки. И това, което медиите показват, тъжни гледки с малки прасенца. Сърце нямам. Полагаме огромни усилия да действаме така, както казва науката. Разбрахме се, че срокът се удължава с една седмица. Бизнесът се задължава догодина да даде прасета, а ние сме задължени да дадем по 300 лева на двор, за да се възстановят щетите", категоричен беше премиерът.

В Пазарджик излязоха на протест срещу избиването на свинете от личните стопанства

В 20 километровата санитарна зона попадат всичките 31 села на община Пазарджик и още 44 населени места в други общини на областта.

Кметовете са категорични, че след втори август, когато е крайният срок, няма да допуснат в селата си екипите за принудително ликвидиране на прасетата.

По-рано днес депутатите от БСП Драгомир Стойнев и Георги Гьоков предложиха правителството да изкупи на пазарни цени всички животни, заразени от африканска чума.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама