Йотова: Илинденско-Преображенското въстание е израз на изстраданата мечта на всички българи

18:31, 03 авг 19 / Политика 25 1469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Илинденско-Преображенското въстание е израз на изстраданата мечта на всички българи за единение. Шепа герои се изправиха срещу териториалните кроежи и интересите на Великите сили, показаха, че няма да сложат оръжие в краката на поробителя, докато не постигнат обединение.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в село Славейно, община Смолян.

Вицепрезидентът бе гост на Националния тракийски събор, посветен на 116 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание и 115 години от гибелта на знаменосеца Кольо Шишманов.

Поглед назад: Илинденско-Преображенското въстание - стремеж на поколения към свобода

В словото си Илияна Йотова изтъкна отдадеността на всички жители на Слайвено в борбата за свобода на Родопския край. „Те тръгнаха на отчаяна, но достойна битка за справедливост“, посочи вицепрезидентът.

Не се поколебаха и без страх оставиха костите си по родната земя, за да се докосне тя до свободата, а българският народ да постигне своето обединение. С безстрашието си отредиха достойно място на Илинденско-Преображенското въстание в безсмъртната хроника на историята на България, в пантеона на героите на един славен и единен народ“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът се обяви категорично против опитите за изкривяване на историческите факти. „Много са гласовете днес, които делят героите на наши и чужди. Героите принадлежат на народа, който ги направи такива, в името на който те дадоха живота си“, подчерта Илияна Йотова.

По думите на вицепрезидента пренаписването на историята е унижение на паметта на загиналите и хилядите, прокудени от домовете си, оскърбление към напоената с кръв и сълзи родна земя.

Към събралите се на тържествения митинг вицепрезидентът Йотова се обърна с думите: „Вие сте достойни наследници на славни хора. Такива сте тракийците – борбени, непокорни, пример за отдаденост и любов към род и родина.“ Илияна Йотова поздрави Съюза на тракийските дружества в България за активната им дейност.

Вицепрезидентът Йотова благодари на жителите на Славейно, че продължават да пазят будителския родопски дух и предават на поколенията паметта за миналото. „Докато разказвате какво е било, ще ни има като народ. Ще ни има, ако успеем да върнем децата си в България, ако заедно работим за нейния просперитет. Това е нашият дълг към героите ни“, подчерта Илияна Йотова.

По-рано вицепрезидентът присъства на панихида за загиналите в Илинденско-Преображенското въстание.Жителите на Славейно настояха пред вицепрезидента за целенасочена държавна политика за селата, за да се спре тяхното обезлюдяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама