Президентът наложи вето върху промени в Закона за военното разузнаване

15:57, 05 авг 19 / Политика 25 1643 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Румен Радев върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за военното разузнаване, съобщиха от президентската институция.

Държавният глава не е съгласен с промените, с които се дава възможност цивилно лице да оглави Служба „Военна информация“ като алтернатива на досегашното изискване да е военнослужещ. Според него това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България.

Ръководителят на службата следва да притежава необходимата експертиза, изразяваща се в специфични познания и професионален опит, с цел осигуряване изпълнението на основните ù задачи, свързани не просто с добиване на разузнавателна информация, а и с информация, необходима за отбраната на страната и за защитата на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи”, пише в мотивите си Радев.

Според президента с промените се създава риск от нарушаване на принципите на централизираното управление и контрол на разузнавателната дейност и на политическия неутралитет. С мотивите си Румен Радев посочва още, че приетият закон внася несъгласуваност в уредбата относно управление на системата за защита на националната сигурност и създава прецедент при навършване на пределна възраст за съответното военно звание да се продължава изпълнението на длъжността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама