Акцент на деня: САЩ искат сътрудничество с БАН и „Авионамс“ за F-16

17:30, 06 авг 19 25 1384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сътрудничество с БАН и военния завод „Авионамс“ предлага американската фирма производител на изтребителите F-16. Очаква се съхранението им да бъде в авиобаза „Граф Игнатиево“.

На пресконференция в София дирeкторът на дирекция "Международно бизнес развитие за F16" в Lockheed Martin“ Джим Робинсън подчерта, че ремонтът и поддръжката на самолетите ще бъде в България – в завода „Авионамс“. Той увери, че българските самолети няма да имат никакви орязани способности. „Това, което получавате, е най-модерният вариант на 4-то поколение боен самолет в света“, посочи той.

Планът е първият български самолет F-16 да бъде завършен през декември 2022 г. и на него веднага да започнат да се обучават българските пилоти и техници.

През 2023 г. у нас ще дойдат първите 6 самолета. Тогава вече обучените техници и пилоти ще могат да работят с този тип изтребители и ще са свикнали с експлоатацията им.

Знанията, симулаторите и цялото оборудване са включени в цената – 2,1 млрд. лв.  От американската страна се чака одобрение от Конгреса дали България ще получи между 46 и 60 млн. долара отстъпка.Страната ни е платила за поддръжката на F-16 за 3 години от момента, в който ги получи.

От своя страна, посланикът на САЩ в България Джъстин Фридман заяви, че Вашингтон е инвестирал стотици милиони във военна инфраструктура и обучение на българската армия и не може да се твърди, че използва безплатно бази у нас, каквито твърдения са се появили.

През последните 25 години САЩ са инвестирали над 300 млн. долара за базите и за обучение. 5000 български военнослужещи са били обучавани отвъд Океана.

С F-16 България ще стане по-надежден партньор и ще намали зависимостта си от руски военни съоръжения“, заяви американският посланик.

Уговорката между САЩ и България е страната ни да преведе 2,1 милиарда лева до 4 септември. Заради голямата сума и изискването да се плати наведнъж се наложиха промени в държавния бюджет.

Припомняме, че през юли парламентът ратифицира международните договори за закупуването на осем изтребителя F-16 Block 70. На 23 юли обаче президентът Румен Радев наложи вето върху сделката. То обаче беше преодоляно от депутатите няколко дни по-късно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама