Италия въвежда глоба от 1 милион евро за спасяване на бежанци

17:10, 06 авг 19 / Свят 25 1401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управлението на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБ) е сериозно обезпокоено от решението на италианското правителство да одобри със закон налагането на глоби за кораби и капитаните им, които спасяват емигранти в Средиземно море, съобщи БГНЕС.

Одобрените от парламента изменения предвиждат глоба до 1 милион евро за частни плавателни средства, които се занимават със спасяване на хора и нарушават заповедта за навлизане в териториалните води. Едновременно с това корабът подлежи на незабавна конфискация.

От Комисариата подчертават отново, че въвеждането на финансови или други глоби за капитаните на кораби може да подкопае дейността на частните плавателни средства при спасителни дейности в морето.

По-голямата част от европейските държави отказаха да провеждат спасителни операции в Средиземно море. В момента единствено неправителствените организации оказват помощ при спасяването на живота на бежанци и мигранти, които предприемат опасни опити да прекосят морето и да стигнат до Европа. Върховният комисариат за бежанците смята, че проявата на човечност от страна на неправителствените организации не бива да се разглеждат като престъпление или да се стигматизират.

Неправителствените организации и частните плавателни средства не трябва да бъдат заставяни да връщат спасените хора в Либия или да ги предават на либийската брегова охрана, което би застрашило живота на мигрантите и бежанците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама