Най-голямата банка във Великобритания с нов директор заради Brexit

13:10, 08 авг 19 / Свят 25 1240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният изпълнителен директор на HSBC Джон Флинт се отказва от длъжността, която изпълняваше година и половина „по взаимно съгласие с борда“, съобщиха BBC и БГНЕС.

Той се оттегли, след като банката заяви, че се нуждае от промяна в ръководството за справяне с "предизвикателна глобална среда". Флинт ще прекрати ежедневните си задължения в HSBC, но ще помогне в преходния период, докато временно изпълняващият длъжността Ноел Куин поеме функциите му.

Председателят Марк Тъкър благодари на Флинт за неговата "ангажираност" и "отдаденост". "Във все по-сложната и предизвикателна глобална среда, в която банката оперира, бордът смята, че е необходима промяна, за да отговори на предизвикателствата, пред които сме изправени, и да улови много значимите възможности пред нас", каза той.

HSBC направи това съобщение, след като отчете ръст на печалбата преди данъчно облагане с 15.8% за шестте месеца до 30 юни.

51–годишният Флинт, който работи в HSBC от 30 години, заяви: „Съгласих се с борда, че днешните добри междинни резултати показват, че това е подходящият момент за промяна, както за мен, така и за банката“.

Коментирайки настоящата среда, HSBC заяви, че "перспективите са се променили".

Становището на банката гласи, че сега се очаква лихвените проценти в САЩ да падат, а не да се покачват и „геополитическите проблеми могат да засегнат значителен брой от основните ни пазари“.

В него се казва още: "В близко бъдеще естеството и въздействието на излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз прави ситуацията несигурна". Флинт има 12-месечен срок на предизвестие, но не е ясно кога ще напусне окончателно, тъй като „се е съгласил да остане на разположение на HSBC“.

Банката заяви, че е започнала търсене на нов главен изпълнителен директор и "ще обмисля вътрешни и външни кандидати".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама