Мъжът, изкъпал се в едно от Рилските езера ще бъде глобен, ако бъде установен

14:14, 08 авг 19 25 1316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Мъжът, изкъпал се в езерото „Окото“ ще бъде глобен, ако бъде установен.'' Това каза в предаването пред Радио „Фокус“ д-р Стефан Кирилов, главен експерт към Национален парк „Рила“.

Мъж се изкъпа в Рилските езера без глоба

Той уточни, че са предприети необходимите действия за събиране на информация към момента, защото сигналът не е бил насочен към Национален парк „Рила“, а е бил оповестен по медиите. „Ще съберем данни по извършеното нарушение за навлизане в езерото. Сигналът не е получен към Националния парк, а беше оповестен по медиите. Ако беше получен сигналът при нас служители веднага щяха да извършат проверка на място. Засега нямаме представа кога е извършено нарушението, но при установяване на нарушителя, той ще бъде санкциониран“, обясни още експертът.

От Националния парк се обръщат за съдействие към всички граждани, имащи информация за нарушителя. „От видеото се вижда, че мъж навлиза в езеро „Окото“ и има голям брой посетители, които са в района и се надяваме за съдействие от тяхна страна. Събираме информация и от колеги и съмишленици. Изготвят се доклади по случая. След събиране на необходимата информация ще преминем към действия“, каза още д-р Кирилов. По думите му нарушителят ще бъде санкциониран с глоба, разписана в законодателството.

„Санкцията е определена в Закона за защитените територии. За физически лица тя е от 500 до 5000 лева, като размерът на сумата зависи от нарушението. В медиите се посочват конкретни глоби, но няма как да се посочат сумите, тъй като те се определят когато е приключило административно-наказателното производство. Преди това няма как да се коментира конкретна глоба“, обясни експертът.

Според д-р Кирилов посетителите трябва да бъдат по-отговорни и да спазват закона. „Парковата дирекция полага големи усилия за да опазва биологичното разнообразие и водното богатство на Рила с охранителна дейности и екологичен мониторинг. Провеждаме и образователни програми в посетителските центрове по места. Тези прояви обаче са импулсивни, спонтанни. Те се случват недостатъчна информираност за режимите и нормите в защитената територията, които целят дългосрочно опазване на емблематичните обекти на българската природа, съхранили се дълги години“, коментира д-р Кирилов.

По думите му от началото на летния сезон има и други нарушения. Сред тях са нерегламентирано навлизане на моторни превозни средство в района на Седемте рилските езера и единични случаи на лов и риболов.

„Важно е туристите да се движат само по маркираните маршрути и да не навлизат във водните обекти, да не замърсяват районите отпадъци, да не се късат цветя и да не се безпокоят дивите животни, както и да не се пали огън“, съветва експертът. Според него отклоняването от обозначените трасета е и сред основните причини за инциденти в планината.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама