Тихомир Тошев: Има повече изтеглени кредити с по-ниски лихви

09:10, 09 авг 19 25 1758 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"В последните четири години интересът към кредитирането се върна и всяка година се формират ръстове с 8%", каза Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит център", пред bTV.

Той обясни още, че лихвите по жилищните кредити в промоционалните оферти са с исторически ниски нива – средно са 2,8 и 3,2%.

А българите теглят средно малко над 100 000 лева за покупка на жилище. Тошев добави, че БНБ миналата година е предупредила банките да са повнимателни в оценка на кредитоспособността, да ограничат финансирането при ипотечните кредити над 80% от стойността на имота, защото там има риск.

Банков експерт: Няма риск от измами с бързи кредити заради теча на данни от НАП

"Има и стабилизиране на цените на имотите, а пазарът се успокоява и няма спад на броя на сделките. Цените на имотите в София са по-високи и затова се теглят поголеми кредити, хората искат да живеят в по-големи жилища", заяви още експертът.

Той добави и че има сериозен ръст на потребителските кредити. Най-вече теглим за ремонти, по-малко - за почивки.

Тошев коментира и изтеклите данни от НАП. "Изтеклите лични данни през системите на приходната агенция при хакерската атака са непълни, затова, ако някой реши да тегли кредит от наше име, ще му трябват допълнителни. Поради тази причина не бива да даваме лични данни по телефона, ако някой ни се обади", категоричен е той и добави, че в кредитния регистър винаги може да проверим какви кредити има на наше име.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама