Българо-германският център за професионално обучение в Смолян е обучил 1945 безработни

15:58, 09 авг 19 25 1699 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Филиалът на Българо-германския център за професионално обучение (БГЦПО) в Смолян е обучил 1945 безработни в периода от 2011 г. до момента. Най-голяма част от тях са изкарали курсове за готвач, козметик, маникюрист, планински водач, фризьор, текстообработване, което им дава шанс да се реализират на пазара на труда. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на съвместен брифинг с кмета на община Смолян Николай Мелемов и директорът на БГЦПО Любов Попова по време на днешното си посещение в града.

Българо-германският център за професионално обучение е държавно предприятие към Министерството на труда и социалната политика, което има клонове в Смолян, Пазарджик, Плевен, Стара Загора и Царево. За периода от 2011 г. до юни 2019 г. в петте поделения в различни професии са обучени общо 18 730 безработни. 

Съобразно търсенето на пазара на труда в момента клонът в Смолян предлага приоритетно обучения от трета квалификационна степен като това за компютърна графика и дизайн. В момента филиалът провежда и курсове за планински водачи, маникюристи и козметици. Около 80% от завършилите ги след това намират добра реализация, каза министър Петков. Всички курсове са безплатни. Те са в рамките на Националния план за действие по заетостта и се финансират от бюджета на Министерството на труда и социалната политика. 

В изказването си той подчерта, че в следващите месеци предстои да се приложи в пълнота Законът за личната помощ и да се осигурят лични асистенти на хората, които се включат в механизма „Лична помощ“. 

Министър Петков посочи, че на 13 август изтича срокът, до който работодатели могат да подават проекти за приспособяване на работни места за хора с увреждания. За всяко работно място те могат да получат до 10 000 лв. Скоро ще стартира и програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност, добави той. По нея ще могат да кандидатстват собственици на жилища с трайни увреждания и етажна собственост, в която има собственици с увреждания. Максималната стойност на един проект е до 100 000 лв.

По-рано през деня министър Петков се срещна с кмета на община Смолян Николай Мелемов, директорът на местната регионална дирекция „Социално подпомагане“ Петя Пампорова и директорът на териториалното поделение на Националния осигурителен институт Валентин Гаджев. По време на разговора беше обсъден процесът на подаване на заявления за индивидуална оценка на потребностите на хора с увреждания и включването им в механизма лична помощ. Акцент в разговора беше изпълнението на проектите от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Националния план за действие за заетостта, както и развитието на социалните услуги в региона.

В Смолян министър Петков посети Център за настаняване от семеен тип за деца и Общностен център за предоставяне на интегрирани услуги за деца до 7 години, където разговаря с майки на деца с увреждания.



Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама