Акцент на деня: Западнонилска треска и у нас

17:30, 09 авг 19 25 1619 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първи случай на западнонилска треска беше регистриран в страната. Вирусът е потвърден при 60-годишна жена от Берковица. Заболялата е настанена в болница в Монтана и е с възпаление на мозъка.

Тя е била приета за лечение още преди 15 дни, но с диагноза инсулт. Впоследствие се изяснило, че заболяването е вирусно и е преместена в инфекциозното отделение. Състоянието й към момента е добро.

Вирусът върлува и в съседните ни страни. Днес в Гърция загинаха двама души. Така от началото на годината жертвите на заболяването в гръцката държава стават четири.  Същевременно броят на заразените със западнонилска треска се е покачил на 35 души.

В началото на седмицата първи случай беше регистриран и в Сърбия. Заболялата е 84-годишна жена от Белград.

През 2018 г. в Европа от вируса са боледували около 1500 души. При нас заболелите са били само 13, но тази година специалисти прогнозират по-висок брой заразени.

Нилската треска е вирусно заболяване, което се пренася при ухапване от комари. Преносител е комарът от рода Culex pipiens. Главно огнище на заразата са различни видове птици, докато човешкият организъм е случаен „домакин”. Инфекцията не може да се предава между хората.

Смъртността при заболяването е ниска. Около 80% от заразените нямат симптоми. В най-тежките случаи се стига до възпаление на мозъка. В останалите заболяването протича с болки в ставите и мускулите, с висока температура и обриви.

При съмнения за западнонилска треска трябва да се потърси незабавна медицинска помощ в неврологично отделение.

Постигнат е известен напредък за лечението на западнонилската болест, но все още няма създадена ваксина.

Въпреки потвърдените положителни случаи в страната, до този момент не е изработена програма за предпазване и контрол на заболяването.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама