Британските власти забраниха шедьовър на Моне да напусне страната

18:38, 10 авг 19 / Свят 25 1512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шедьовър на Моне, продаден на търг за 28 милиона британски лири е с правителствена забрана да напуска Великобритания.

Прочута картина на Моне е спряна да напусне Великобритания от правителството в опит да се намери купувач, който да я задържи в страната, съобщи ВВС.

Картината „Дворецът на доджите” е рисувана през 1908 година и е в семейството, което реши да я продаде на търг от 100 години. Шедьовърът е купен от чужденец за 27,5 милиона лири на търг през февруари.

Но правителството може временно да спре важни произведения на изкуството да отидат в чужбина.

Британските галерии вече три месеца се опитват да съберат средствата, съответстващи на тръжната цена и 706 800 паунда ДДС.

Моне рисува двореца на Дожите във Венеция и неговото отражение от лодка, акостирала на Големия канал през есента на 1908 г.

Картината е придобита от базирания в Берлин производител на текстил Ерих Гериц през 1925 г. Той се премества във Великобритания през 30-те години на миналия век, а картината остава в семейството, докато не решат да я продадат през февруари.

Хелена Нюман, председател на Сотбис за Европа, казва: „Тази заклинателна картина е истински шедьовър и сред най-великите на Моне, рисувани по време на първата му и единствена среща с Венеция“.

Нито Сотбис, нито Департаментът за цифрови технологии, култура, медии и спорт имат право да кажат кой е купил картината или в коя държава може да бъде изнесена.

Експортът на произведението на изкуството беше блокиран, тъй като това е известна картина от важен период от кариерата на толкова важен художник, според рецензионната комисия.

Членът на комисията Айдан Уестън-Люис добави: "Тази изключителна картина блестящо демонстрира главния статус на по-късното изкуство на Моне между импресионистичното представяне и модернистичната абстракция."

Министърът на изкуствата Ребека Поу каза: "Това е рядък и красив пример от венецианското пътуване на Моне и се надявам, че средствата могат да бъдат събрани, за да се запази това съкровище във Великобритания."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама